Pnömokonyoz nedir?;
Tozlu ortamlarda çalışanların, ortam havasında bulunan çok küçük boyutlarda, yabancı partiküllerin solunması akciğerlere girmesİ ve birikmesi ile akciğer dokusunda hasar meydana gelebilmektedir. Bu hasar nedeni ile meydana gelen her türlü hastalığa pnömokonyoz adı verilir. Uzun zaman içerisinde kişilerde nefes almada zorluk ve kronik olarak bronşit görülmesi ile ortaya çıkabilir.
Tozla Mücadele Yönetmeliğine göre, periyodik aralıklarla tozlu ortamda çalışanların akciğer grafileri çekilerek çift pnömokonyoz okuyucu hekimlerimiz tarafından değerlendirilir ve raporlanır. Erken teşhis konulması tedavi sürecini hızlandırmakta, geç konulan teşhisler de ise geri dönüşü olmayan sorunlara neden olmaktadır.
İlgili Mevzuat
Resmi Gazete Tarihi: 05.11.2013 Resmi Gazete Sayısı: 28812
Tozla Mücadele Yönetmeliği
Madde 4 j)
Standart akciğer radyografisi: En az 35×35 cm ebatında ILO Uluslararası Pnömokonyoz Radyografileri Sınıflandırılması kriterlerine göre değerlendirilebilir akciğer radyografisini veya dijital akciğer radyografisini ifade eder.
Madde 11 (3)
Bu Yönetmelik kapsamına giren asbest ve türleri, kuvars içeren tozların bulunabileceği işyerlerinde çalışanların standart akciğer radyografileri okuyucu tarafından ILO Uluslararası Pnömokonyoz Radyografi Sınıflandırılmasına göre değerlendirilir.
